Op deze pagina treft u nieuws aan over open access en open science.

 

Open access, dromen over 2030

De cOAlition S wil wetenschapspublicaties volledig vrij toegankelijk maken in 2020. Wat kan dat opleveren op de langere termijn? Vier sleutelfiguren vertellen waarop ze hopen. Zoals: meer maatschappelijke relevantie, minder egotripperij en nieuwe, spannende manieren van onderzoek doen.

Open acces, Dromen over 2030, Malou van Hintum, Hypothese 2018-3

 

UvA-rector bekritiseert ‘bizar hoge betaalmuur’ wetenschappelijke uitgevers

Rector magnificus Karen Maex heeft tijdens de viering van de 387e dies natalis van de UvA stevig uitgehaald naar de ‘bizar hoge betaalmuur’ die wetenschappelijke uitgeverijen hanteren bij de publicatie van onderzoek. Zij waarschuwde bovendien voor mogelijke bedreigingen van (Europese) science-clouds, waarin onderzoeksdata worden opgeslagen. ‘Wie beheert die clouds?’

Maex bekritiseert ‘bizar hoge betaalmuur’ wetenschappelijke uitgevers, Dirk Wolthekker, Folia, 8 januari 2019

 

De editor is dood. Leve de auteur!

Volgens Han van der Maas (Universiteit van Amsterdam) gaat Plan S niet ver genoeg en moet er gekozen worden voor een drastisch ander publicatiemodel. “Het huidige publicatiemodel is gebaseerd op het model van papieren tijdschriften met een beperkt aantal pagina’s.” Dat frame brengt allemaal nodeloze problemen met zich mee.

De editor is dood. Leve de auteur!, Han van der Maas, Science Guide, 13 december 2018

 

Plan S voor open access geeft wetenschapper iets meer ademruimte

Het zogeheten Plan S gaat al vanaf 2020 in, maar het was nog onduidelijk hoe de implementatie van het plan er precies uit komt te zien. Dertien grote onderzoeksfinanciers, waartoe ook de Nederlandse geldverstrekker NWO behoort, maakten de concrete richtlijnen bekend. En die zijn iets minder streng dan aanvankelijk werd gesuggereerd.

Plan S voor open access geeft wetenschapper iets meer ademruimte, Laura van Gelder, Univers, 28 november 2018

 

Scholarly publishing: EUA asks European Commission to investigate lack of competition

The EUA Council adopted a statement on 26 October 2018 expressing its concern about the lack of transparency and competition in the scholarly publishing business sector in Europe. The statement, addressed to the European Commission, asks for an investigation to clarify if competition rules guarantee fair competition market conditions.

Scholarly publishing: EUA asks European Commission to investigate lack of competition, European University Association, 6 november 2018

 

Wetenschap moet niet betalen voor dure CEO’s van uitgevers

In 2015 sloot Gerard Meijer de eerste open access deals met de grote wetenschappelijke uitgevers. Nu kijkt hij met verbazing en teleurstelling toe hoe zijn collega wetenschappers zich verzetten tegen Plan S. Hij wijst ze erop dat ze vaak niet doorhebben hoe veel ze (te veel) betalen voor publiceren.

Wetenschap moet niet betalen voor dure CEO’s van uitgevers, Gerard Meijer, Science Guide, 12 november 2018

 

Data moet geen verzameling verloren bits op een schijf worden

Hoe kunnen wetenschappers in staat gesteld worden de stap naar open science ook echt te zetten? Bij de internationale eScience Conferentie in Amsterdam gingen wetenschappers over die vraag in gesprek met Stan Gielen (NWO) en Erik Fledderus (SURF).

Data moet geen verzameling verloren bits op een schijf worden, Tim Cardol, Scinece Guide, 12 november 2018

 

Is de universiteit klaar voor open science?

Open science rukt op aan universiteiten. Het roer gaat volledig om: wetenschap moet veel meer in de openbaarheid bedreven worden en wetenschappelijke kennis mag niet langer achter betaalmuren verdwijnen. Ook Tilburg University wil het wetenschapsproces de komende jaren radicaal openbreken. Wat gaat er precies gebeuren, en wat betekent dat voor onderzoekers?

Is de universiteit klaar voor open science?, Laura van Gelder, 5 November 2018

 

Open access? Hoog tijd dat de wetenschap de rijen sluit

Open access Wetenschappers moeten een front vormen tegen de uitgeverijen zodat open access er nu echt komt, schrijft Stan Gielen. Veel bezwaren op de weg daarheen zijn al weggenomen.

Open access? Hoog tijd dat de wetenschap de rijen sluit, NRC, 6 november 2018

Is de universiteit klaar voor open science?

Open science rukt op aan universiteiten. Het roer gaat volledig om: wetenschap moet veel meer in de openbaarheid bedreven worden en wetenschappelijke kennis mag niet langer achter betaalmuren verdwijnen. Ook Tilburg University wil het wetenschapsproces de komende jaren radicaal openbreken. Wat gaat er precies gebeuren, en wat betekent dat voor onderzoekers?

Is de universiteit klaar voor open science?, Laura van Gelder, 5 November 2018

 

Dossier open access: Een betaalmuur sloop je niet zomaar

Het is hier en daar hommeles tussen wetenschappelijke uitgeverijen en hun leveranciers en klanten. De roep naar open access – gratis toegang tot onderzoeksresultaten voor iedereen – werd deels ingewilligd, maar niet altijd op die manier die de pleitbezorgers voor ogen hadden. Maar wat is closed en open access en welke factoren spelen een rol? Naar aanleiding van de Open Access Week schetsen we hier het landschap.

Dossier open access: Een betaalmuur sloop je niet zomaar, KU Leuven, 23 oktober 2018

 

Eight routes towards Plan S compliance

Much has already been said and written about Plan S, the initiative of a group of European research funders to drastically increase and speed up the transition to full open access. Instead of adding to that with statements on whether it is a good idea or on which elements we like and which we do not like, here we present and dissect eight possible routes towards compliance. For each of those routes the scheme shows examples (please treat them as such), assessments of effects on various stakeholders and on overall cost and also whether the route aligns with expected changes in the evaluation system.

Eight routes towards Plan S compliance, Jeroen Bosman & Bianca Kramer, Universiteit Utrecht, 22 oktober 2018

 

OpenRecht: een volgende stap naar digitaal juridisch publiceren

Met het kennisplatform OpenRecht zetten juristen een volgende stap naar volledig digitaal publiceren. “We zitten nu nog in een overgangsfase, waarin publicaties op papier online beschikbaar worden gemaakt. OpenRecht is het begin van een nieuwe moderne juridische kennisinfrastructuur, met als doel op een gebruiksvriendelijke manier kennis aan elkaar te knopen.”

‘OpenRecht kan juridische instellingen en kantoren miljoenen besparen’, Mr. Online, 16 oktober 2018

 

OpenRecht: pionier van openbare juridische content

Openbare kennisbank OpenRecht lanceert onlineplatform waar iedereen vrij toegang heeft tot juridische artikelen en annotaties met verwijzingen naar wetten, uitspraken en rapporten.

Sabine Droogleever Fortuyn, OpenRecht: pionier van openbare juridische content, Advocatenblad.nl, 15 oktober 2018

 

Naar een open access-platform voor juristen

Open access houdt de gemoederen in de juridische uitgeefburelen nogal bezig, getuige twee recente stukken in het Nederlands Juristenblad. Terecht, want het heeft er alle schijn van dat na de Kamerstukken in 1995, de uitspraken van de Nederlandse gerechten in 1999 en de wet- en regelgeving in 2002, anno 2020 (uiterlijk) ook juridisch-wetenschappelijke artikelen, annotaties, commentaren en proefschriften vrij beschikbaar zullen komen op het internet.

Leo van der Wees, Naar een open access-platform voor juristen, Recht.nl, 30 september 2018

 

Juridische uitgevers discussiëren over open access

Boom uitgever Wirt Soetenhorst geeft in een artikel in het Nederlands Juristenblad een korte schets en een beschrijving gegeven van de ontwikkelingen rond open access in de Nederlandse juridische uitgeefmarkt. Met specifiek aandacht voor de wettelijke regeling van open access in de Nederlandse Auteurswet en de VSNU-Wolters Kluwer Nederland-deal. Uitgevers van Kluwer reageren. Wat de uitgevers lijken te missen is dat de open access-bepaling en/of het feit dat een tekst wetenschappelijk is of niet, er niet toe doet. Een auteur die zijn rechten niet afstaat mag met een tekst doen en laten wat hij of zij wil.

Wirt Soetenhorst, Open accessregeling artikel 25fa Aw, Nederlands Juristenblad, NJB 2018/1582

Simon van der Linde, Rimco Spanjer, Enkele kanttekeningen bij artikel Soetenhorst, Nederlands Juristenblad, NJB 2018/17022

 

Open access is geen vooruitgang zonder reputatiesysteem

In het huidige debat over ‘open access’ bij wetenschappelijke publicaties is er te weinig oog voor het belang van reputatie, kwaliteit en tijd. Zonder een goed ontwikkeld reputatiesysteem is open access helemaal geen vooruitgang.

Open access is geen vooruitgang zonder reputatiesysteem, Maurits Kreijveld, Marketingfacts, 11 september 2018

 

Gratis wetenschap is niet zo eenvoudig als een verbod op de betaalmuur

Wetenschappelijk onderzoek dat met Europees belastinggeld is betaald moet vanaf 2020 vrij toegankelijk zijn. Dat klinkt mooi, maar het is pas de eerste van minstens vier hordes richting een echte revolutie.

Gratis wetenschap is niet zo eenvoudig als een verbod op de betaalmuur, Volkskrant, Maarten Keulemans 4 september 2018

 

11 EU-landen besluiten: vanaf 2020 moet alle wetenschappelijke literatuur gratis beschikbaar zijn

Het is niets minder dan een revolutie. Vanaf 2020 mogen wetenschappers met belastinggeld betaald onderzoek niet meer publiceren in wetenschappelijk tijdschriften die abonnementsgeld rekenen. Onderzoekers, maar ook huisartsen, patiënten, ziekenhuizen en bedrijven die geen peperdure abonnementen op de vakliteratuur kunnen betalen, moeten publiek betaald onderzoek dan gratis kunnen inzien.

11 EU-landen besluiten: vanaf 2020 moet alle wetenschappelijke literatuur gratis beschikbaar zijn, Maarten Keulemans, Volkskrant, 4 september 2018

 

Tijdschriften gaan beoordelingen experts publiceren

Een gepubliceerd artikel heeft de kritiek van collega’s overleefd. Dat moet de wetenschap betrouwbaar maken. Maar dat die kritiek meestal geheim blijft, is weinig transparant. 121 tijdschriften gaan het anders doen.

Tijdschriften gaan beoordelingen experts publiceren, Marcel aan de Brugh, NRC, 29 augustus 2018

 

Column: 27 juridische tijdschriften vrij toegankelijk? Een fopspeen!

Met enige bombarie werd onlangs bekend gemaakt dat Wolters Kluwer en de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) een open access-deal hebben gesloten. De afspraak houdt in dat wetenschappelijke artikelen uit wel 27 tijdschriften na 6, 9 of 12 maanden ook in het publieke domein gepubliceerd mogen worden. Veelbelovend! De deal blijkt echter een fopspeen.

Column: 27 juridische tijdschriften vrij toegankelijk? Een fopspeen!, Leo van der Wees, Recht.nl, 11 juli 2018

 

Publiek geld = publieke informatie = publieke toegang

Veel informatie die met publiek geld tot stand komt, is niet vrij toegankelijk. #Openaccess komt maar niet van de grond, terwijl eigenlijk iedereen ervoor is. Nodig is een investering in onafhankelijke publicatieplatforms en aanpassing van de Auteurswet. https://bit.ly/2MKkr0y

Publiek geld = publieke informatie = publieke toegang, Leo van der Wees, Wiardi Beckman Stichting, 18 juni 2018

 

Zijn repositories de weg naar open access?

Als het aan de grote wetenschappelijke fondsen ligt moet onderzoek op korte termijn helemaal open en toegankelijk zijn, voor iedereen. Voor de open access discussie houdt dat onder andere in dat publicaties, proefschriften en inaugurele redes toegankelijk moeten worden gemaakt. Meer dan eens worden hierbij grote online repositories aangewezen als oplossing, maar zijn ze dat ook?

Zijn repositories de weg naar open access?, ScieneGuide, Sicco de Knecht & Tim Cardol, 19 juni 2018

 

Blockchain For Scientists Takes On Elsevier, The Business The Internet Couldn’t Kill

Could blockchain be what brings science’s untouchable publishing giants down? Norway’s Anita Schjøll Brede, cofounder and CEO at Iris.AI—one of Europe’s hottest artificial intelligence companies—hopes so. She said as much speaking at the CogX AI festival yesterday, part of London Tech Week.

Blockchain For Scientists Takes On Elsevier, The Business The Internet Couldn’t Kill, Kitty Knowles, June 13 2018

 

Blockchain Publishing Can End Corporate Dominance Of Science

Founded by a group of scientists with experience in working at some of the world’s largest and most prestigious research institutions, including CERN and NASA, it is clear that Orvium is created to address a clearly-defined issue: fix the systemic problems surrounding academic publishing.

Blockchain Publishing Can End Corporate Dominance Of Science, Paddy Baker, Crypto Briefing, June 4, 2018

 

Publiceren kan voor minder dan de helft van de prijs

Een nieuw voorstel van een aantal open access uitgevers brengt de lopende onderhandelingen in een stroomversnelling. Waar de gemiddelde prijs per artikel momenteel geschat wordt op zo’n €3800 euro biedt een consortium van uitgevers waaronder PLoS nu een publication fee van €1400. Speciale EU gezant voor open access Robert-Jan Smits ziet het aanbod als een interessante optie.

Publiceren kan voor minder dan de helft van de prijs, Sicco de Knecht, ScienceGuide, 31 mei 2018

 

The future for academic publishers lies in navigating research, not distributing it

The world of scholarly publishing is in upheaval. As the open science and open research movements rapidly gain momentum, the access restrictions and paywalls of many publishers put them at odds with growing parts of the research community. Mattias Björnmalm suggests there is one way for publishers to once again become central, valued members of the research community: by pivoting from a focus on research distribution to processing and interpretation. A key challenge today is making sense of the enormous amount of new information constantly being generated. Publishers are in a unique position to develop algorithm-assisted approaches that can address this challenge; understanding and establishing networks and connections within the research literature and identifying new trends and patterns.

The future for academic publishers lies in navigating research, not distributing it, Mattias Björnmalm, LSE Impact Blog, 29 januari 2018

 

Sweden stands up for open access – cancels agreement with Elsevier

In order to take steps towards the goal of immediate open access by 2026 set by the Swedish Government, the Bibsam Consortium has after 20 years decided not to renew the agreement with the scientific publisher Elsevier. Elsevier has not been able to present a model that meets the demands of the Bibsam Consortium and the current agreement will not be renewed after 30th of June.

Sweden stands up for open access – cancels agreement with Elsevier, OpenAccess.se, 16 mei 2018

 

Access to Online Resources. A Guide for the Modern Librarian

The book offers a concise guide for librarians, helping them understand the challenges, processes and technologies involved in managing access to online resources. After an introduction the book presents cases of general authentication and authorisation. It helps readers understand web based authentication and provides the fundamentals of IP address recognition in an easy to understand manner. A special chapter is dedicated to Security Assertion Markup Language (SAML), followed by an overview of the key concepts of OpenID Connect. The book concludes with basic troubleshooting guidelines and recommendations for further assistance.

Access to Online Resources, Kristina Botyriute, Springer Open, 2018

 

Open Access negotiators prepare for a future without publishers

Berlin was the stage for a first ever international meeting of academic open access negotators. Judging the overall atmosphere of the meeting Meijer can safely conclude that there is a “high level of frustration amongst academic insitutes.” After many rounds of negotiations many of the parties involved are left with the feeling that academic publishers are trying to squeeze every last drop out of the current business model.

Open Access negotiators prepare for a future without publishers, Sicco de Knecht, ScienceGuide, 4 mei 2018

 

New Commission guidance supports EU Member States in transition to Open Science

The European Commission has made a crucial step on the way to an Open Science system in which knowledge circulates freely, as soon as it is available, through digital and collaborative technology. The revised Recommendation on access to and preservation of scientific information, published today as part of the Digital Single Market package, lays out the blueprint for policies on open access to publications and data that the EU Member States can put in place.

New Commission guidance supports EU Member States in transition to Open Science, European Commission, 25 april 2018

 

NWO wil meer zijn dan alleen een geldkraan

Het roer gaat om, maar niet helemaal. In de onlangs gepresenteerde visie maakt NWO een ongekend scherpe beweging richting open science, interdisciplinariteit en team science. NWO gaat zich zelfs expliciet bezighouden met personeelsbeleid. Daarmee trekt de organisatie steeds meer beleidsterreinen naar zich toe in de nieuwe strategie. De vragen hoe en met welke urgentie dit gaat gebeuren worden in de nieuwe visie echter niet beantwoord.

NWO wil meer zijn dan alleen een geldkraan, Sicco de Knecht, Scienceguide.nl, 18 april 2018

 

Als er één juridisch schaap over de open access-dam is…

Open access tot (wetenschappelijke) vakpublicaties moet in 2020 de standaard zijn. Het zal voor de juridische gemeenschap niet meevallen deze deadline te halen. Of het moet ineens hard gaan, nu het eerste schaap over dam is: Trema, het tijdschrift van de rechterlijke macht, is sinds kort gratis online toegankelijk. Zoals men zelf zegt in het eerste digitale editorial: ‘Geen exemplaar meer om op de koffietafel te leggen, wel toegenomen gebruiksgemak.’

Column: Als er één juridisch schaap over de open access-dam is…, Leo van der Wees, Recht.nl

 

Association of Universities in the Netherlands launches 2018-2020 Road Map to Open Access

100% open-access publication by 2020: that ambition is stated by the National Plan Open Science and the goal to which the VSNU has committed its efforts. The VSNU E-zine on open access published today includes the plans made by the universities in order to achieve this goal.

Association of Universities in the Netherlands launches 2018-2020 Road Map to Open Access, VSNU

 

Universiteiten vrezen overleg met uitgevers over gratis toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen

De universiteiten gaan nog een zware dobber krijgen aan de nieuwe ronde onderhandelingen met uitgevers over gratis toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen. ‘Wij hebben geleerd van de eerste ronde open-accessonderhandelingen, maar de uitgevers ook’, zegt hoofdonderhandelaar Koen Becking van de vereniging van universiteiten, de VSNU. ‘Na de eerste goodwill weten ze nu wat het bussinessmodel doet.’

Universiteiten vrezen overleg met uitgevers over gratis toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen, Volkskrant, 27 december 2017

 

Journal flipping or a public open access infrastructure? What kind of open access future do we want?

Open access (OA) is advocated by science funders, policymakers and researchers alike. It will most likely be the default way of publishing in the not-so-distant future. Nonetheless, the dominant approach to achieve OA at the moment – journal flipping – could have adverse long-term effects for science. To try to stir debate, we here present two dichotomic scenarios for open access in 20 years’ time. Our approach is collaborative and open – we recognise that our position is not uncontroversial and welcome engagement from those who would advocate otherwise. What is missing in the scenarios presented below? Which scenario would be better? Which is most realistic?

Journal flipping or a public open access infrastructure? What kind of open access future do we want?, Tony Ross-Hellauer and Benedikt Fecher, LSE Impact Blog

 

Open Overheid en Open Data in het regeerakkoord

VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben hun plannen voor de komende 4 jaar gepresenteerd. In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ komen Open Overheid en Open Data ook aan de orde.

Open Overheid en Open Data in het regeerakkoord, open overheid, 10 oktober 2017

 

Den Haag: Legal (Tech) Delta

Nieuwe technologieën als Big Data, Artificial Intelligence (AI), Blockchain en Internet of Things (IoT) zorgen voor grote veranderingen. Met de voortschrijdende ontwikkeling van deze digitale technologie ontstaat een breed scala aan nieuwe vraagstukken op het gebied van recht en bestuur. Zo kunnen met behulp van big data analyses vroegtijdig potentiële conflicthaarden worden geïdentificeerd. Tevens kan door middel van online dispute resolution de toegang tot het recht wordt verbeterd en rechtstoepassing bij nieuwe vormen van online dienstverlening mogelijk worden. Daarbij staat uiteraard voorop dat rechtsbronnen zoveel mogelijk vrij toegankelijk zijn. Den Haag is, als stad van recht en bestuur, in een uitstekende positie om dergelijke innovatieve modellen plus bijbehorende dienstverlening te ontwikkelen.

Legal Delta. Kansen voor kennis en innovatie op het domein van technologie, recht en bestuur, juli 2017

 

Elsevier staakt zaak openbaar maken OA contracten

Uitgever Elsevier legt zich neer bij het besluit van de bezwarencommissie om de open access contracten met de Nederlandse universiteiten openbaar te maken. Dit betekent dat de internationale onderhandelingen nu in meer openheid kunnen plaatsvinden.

Elsevier staakt zaak openbaar maken OA contracten, ScienceGuide, 3 juli 2017

 

Sci-Hub moet Elsevier schadevergoeding betalen voor illegaal verspreiden artikelen

De rechter heeft bepaald dat Alexandra Elbakyan ‘opzettelijk’ het auteursrecht heeft geschonden door wetenschappelijke artikelen van Elsevier illegaal te kopiëren en gratis beschikbaar te stellen via de door haar opgerichte Sci-Hub.

Sci-Hub moet Elsevier schadevergoeding betalen voor illegaal verspreiden artikelen, Marcel aan de Brugh, NRC, 2 juli 2017

 

Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) terminates Open Access Incentive Fund on January 2018 – Some Considerations

On Monday, June 26, the Netherlands Research Council (NWO) announced that they will terminate the Incentive Fund Open Access on January 1, 2018. NWO started this Incentive Fund in 2010 to finance open access publications and activities that highlight open access during scientific conferences. Now it’s obvious that this fund is not going to be the solution. However, it’s a remarkable step especially now. There is still a lot to do.

Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) terminates Open Access Incentive Fund on January 2018 – Some Considerations, Jeroen Sondervan, oamediastudies.com. 27 juni 2017

 

Is the staggeringly profitable business of scientific publishing bad for science?

In 2011, Claudio Aspesi, a senior investment analyst at Bernstein Research in London, made a bet that the dominant firm in one of the most lucrative industries in the world was headed for a crash. Reed-Elsevier, a multinational publishing giant with annual revenues exceeding £6bn, was an investor’s darling. It was one of the few publishers that had successfully managed the transition to the internet, and a recent company report was predicting yet another year of growth. Aspesi, though, had reason to believe that that prediction – along with those of every other major financial analyst – was wrong.

Is the staggeringly profitable business of scientific publishing bad for science?,  Stephen Buranyi, The Guardian, 27 juni 2017

 

Hoe wetenschappelijke uitgevers zich verrijken met onze belastingcenten

Via peperdure tijdschriftabonnementen houden grote, commerciële uitgevers publiek gefinancierd onderzoek achter gesloten deuren. Universiteiten worden vervolgens gedwongen hoge prijzen te betalen voor toegang tot de wetenschappelijke artikelen die hun eigen medewerkers hebben geschreven. Hoe werkt dit lucratieve uitgeefsysteem?

Hoe wetenschappelijke uitgevers zich verrijken met onze belastingcenten, Sophie Stadhouders, Follow the Money, juni 2017

 

Idioot tijdschrift zet aan het denken

ASSHOLE heet een nieuw online open-access-tijdschrift voor biologische kwesties. Een grap? Meer een noodkreet die moet aantonen hoe verziekt de wetenschappelijke uitgeverij is.

Idioot tijdschrift zet aan het denken, Volkskrant, 22 mei 2017

 

Geen akkoord VSNU en Oxford University Press

De Nederlandse universiteiten en Oxford University Press (OUP) hebben geen nieuwe overeenkomst kunnen bereiken voor de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. Voor de VSNU was het uitgangspunt in de onderhandelingen de transitie naar open access – vrij toegankelijke artikelen – zonder dat daarvoor dubbel betaald wordt door Nederlandse wetenschappers. OUP heeft een voorstel aan de Nederlandse universiteiten gedaan, waarin geen aanbod zat voor betaalbare open access. Daar kunnen de Nederlandse universiteiten niet mee akkoord gaan.

Geen akkoord VSNU en Oxford University Press, VSNU, 1 mei 2017

 

Five reasons blog posts are of higher scientific quality than journal articles

The author states that the authors of most blogs he reads put some core scientific values into practice to a greater extent than editorial boards at journals. He is not recommending we stop publishing in journals, but he wants to challenge the idea that journal publications are the gold standard of scientific output. They fall short on some important dimensions of scientific quality, where they are outperformed by blog posts.

Five reasons blog posts are of higher scientific quality than journal articles, Daniel Lakens, The 20% Statistician

 

ERC publiceert richtlijnen voor implementatie Open Access

De European Research Council heeft richtlijnen gepresenteerd voor het Open Access publiceren van zowel wetenschappelijke publicaties als onderzoeksdata. Deze richtlijnen zijn niet bindend, maar ERC-begunstigden worden sterk aangemoedigd om ze wel te volgen.

ERC publiceert richtlijnen voor implementatie Open Access, European Research Council, 13 april 2017

 

Elsevier remt Open Access in contract

Op de dag van de hoorzitting tussen Elsevier en de universiteiten over de openbaarmaking van hun contracten heeft ScienceGuide de hand weten te leggen op de overeenkomst. In de afspraken tussen partijen lijkt het er op dat de uitgever er alles aan doet om de weg naar Open Access zo lang en onaantrekkelijk mogelijk te maken.

Elsevier remt Open Access in contract, Sicco de Knecht, ScienceGuide, 22 maart 2017

 

Brill sluit nieuwe overeenkomst met Nederlandse universiteiten

Uitgeverij Brill heeft een akkoord bereikt met de VSNU (Vereniging Nederlandse Universiteiten) waarbij Open Access een belangrijke rol speelt. De afspraken houden in dat de wetenschappers en studenten van tien Nederlandse universiteiten toegang krijgen tot het volledige online tijdschriftenpakket van Brill. Het pakket omvat in totaal ruim 240 titels op de gebieden Geesteswetenschappen, Recht, Sociale Wetenschappen, en Biologie.

Brill sluit nieuwe overeenkomst met Nederlandse universiteiten, Brill, 10 maart 2017

 

Longread: geschiedenis van de publieke kennisorganisaties

Er is veel aandacht voor de impact van wetenschap op de samenleving, bijvoorbeeld in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda. De rol van publieke kennisorganisaties is daardoor actueler dan ooit. In een longread maakt het Rathenau Instituut de balans op van het effect van vijftig jaar wetenschaps- en innovatiebeleid op de publieke kennisorganisaties. Enkele trends zijn zichtbaar: wat is daarvan het effect op onze gezondheid, veiligheid en andere collectieve belangen?

Publieke kennisorganisaties door de jaren heen, Rathenau Instituut, 20 februari 2017

 

‘Maak wetenschappelijke publicaties voor iedereen vrij toegankelijk’

Iedereen moet de vruchten van de wetenschap kunnen plukken. Dat is de boodschap van het plan voor ‘open science’ dat het Nederlandse wetenschapsveld aan staatssecretaris van Onderwijs aanbiedt. Het is een plan met een grote ambitie waarin tien partijen zoals de universiteiten, hogescholen academische ziekenhuizen en onderzoeksfinanciers NWO en ZonMW, elkaar gevonden hebben. Kern ervan is dat in 2020 alle wetenschappelijke publicaties en onderzoeksresultaten voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

‘Maak wetenschappelijke publicaties voor iedereen vrij toegankelijk’, Trouw, 9 februari 2017

 

Schweizer Forschung ab 2024 komplett Open Access

Die Schweizer Rektorenkonferenz „Swissuniversities“ hat sich in ihrer Plenarversammlung am 31.1.2017 auf eine nationale Open-Access-Strategie geeinigt, wonach bis 2024 „in der Schweiz mit öffentlichen Mitteln finanzierte Publikationen öffentlich und kostenfrei zugänglich sein“ sollen.

„Exzellenz beinhaltet Offenheit“: Schweizer Forschung ab 2024 komplett Open Access, Leonhard Dobusch, Netzpolitik.org, 2 februari 2017

 

Van publicatiedrift naar wetenschap met impact

“Als wetenschappers elkaars werk beoordelen door te kijken door een rietje, verliezen ze een heleboel andere kwaliteiten uit het oog.” De staatssecretaris van Onderwijs doet een oproep aan wetenschappers om meer in te zetten op wetenschappelijke impact en minder op publicatiedrift.

Van publicatiedrift naar wetenschap met impact
Science Guide, 19 januari 2017

 

Uitgevers willen via rechter financiële openheid universiteiten blokkeren

En weer is er ruzie in de wereld van de wetenschappelijke tijdschriften. Mega-uitgevers Elsevier en Springer zijn naar de rechter gestapt om te voorkomen dat de Nederlandse universiteiten openbaren hoeveel zij precies bijbetalen voor publicatie van vrij toegankelijke artikelen. Dat was ze met een beroep op de openbaarheid van bestuur gevraagd. ‘Vertrouwelijkheid is in het voordeel van iedere klant’, aldus Elsevier in een verklaring.

Uitgevers willen via rechter financiële openheid universiteiten blokkeren
Martijn van Calmthout, Volkskrant, 21 december 2016

 

Wetenschappelijk of niet-wetenschappelijk, wordt dat de kwestie bij juridisch open access?

Auteurs van korte (juridische) wetenschappelijke werken mogen vandaag de dag die werken om niet beschikbaar stellen aan het publiek, mits dat gebeurt na verloop van een redelijke termijn na de eerste openbaarmaking (artikel 25fa Auteurswet). Fijn dat deze mogelijkheid wettelijk geregeld is, maar het is een optie die vraagt om gedoe. Want wat is ‘kort’, wat is een werk van ‘wetenschap’ en wie bepaalt dat, en kun je wel onderscheid maken tussen de rechtswetenschap en de rechtspraktijk?

Wetenschappelijk of niet-wetenschappelijk, wordt dat de kwestie bij juridisch open access?
Leo van der Wees, Recht.nl, 7 december 2016

 

The hypocrisy of a publishing academic

Academics generally recognise that the scholarly publishing business model is flawed, the impact factor does not point to quality, and open access is a good idea. And yet, academics continue to submit their work to the same for-profit journals. Philip Moriarty looks at what is keeping academics from practicing what they preach. Despite many efforts to counter the perception, journal ‘branding’ remains exceptionally important.

Addicted to the brand: The hypocrisy of a publishing academic, Philip Moriarty, London School of Academics, March 14th, 2016

 

Promovendus zet onderzoek stop vanwege conflict met Elsevier

Een Tilburgse promovendus heeft een deel van zijn onderzoek stop moeten zetten omdat uitgever Elsevier zegt dat hij zich niet aan de regels houdt. De promovendus heeft voor zijn onderzoek grote hoeveelheden wetenschappelijke publicaties nodig en die was hij aan het downloaden van onder andere databases van Elsevier. De uitgever dreigde de hele universiteit de toegang tot een van die databases te ontzeggen als de promovendus niet zou ophouden en zegt dat hij het toegangscontract schendt.

Promovendus zet onderzoek stop vanwege conflict met Elsevier
Univers, 25 november 2015

 

Naar een nieuwe juridische kennisinfrastructuur

Volgens de auteurs van het onderstaande artikel was het eind 2012 het moment om toe te werken naar een nieuwe open infrastructuur voor juridische informatie. Er werden destijds al vele initiatieven genomen om zowel het publiceren, als het waarderen, als het controleren van juridisch materiaal te verplaatsen naar het open domein. De auteurs stelden destijds dat voorkomen moest worden dat er tal van losse initiatieven zouden gaan ontstaan, die niet of slecht op elkaar afgestemd zouden zijn, die koppeling van juridische data lastig zou maken, en die de (kleine Nederlandse) juridische gemeenschap afhankelijk zou maken van systemen die een eigen leven gaan leiden. In ieder geval zouden met publieke middelen gefinancierde teksten ondergebracht moeten worden in een open infrastructuur. Rechtswetenschap en -praktijk zouden er van profiteren. Anno 2017 lijkt de gezamelijke open infrastructuur eindelijk gerealiseerd te gaan worden.

Naar een nieuwe juridische kennisinfrastructuur
Anne Meuwese & Leo van der Wees, Nederlands Juristenblad 2012/2415

 

Peer review gaat sneller buiten tijdschrift om

Drie Finse ecologen hebben een nieuw, commercieel systeem opgezet om het beoordelen en publiceren van wetenschappelijke artikelen te versnellen en betrouwbaarder te maken. Het initiatief zou onder meer het verschijnsel moeten beëindigen dat een wetenschappelijk artikel wel twee of drie keer door vakgenoten wordt beoordeeld.

Peer review gaat sneller buiten tijdschrift om, Marcel aan de Brugh, NRC Handelsblad, 20 december 2012

 

Wetenschappelijke en/of maatschappelijke waardering?

In het rapport over het Platform voor Open Commentaren staat het verhaal beschreven van UvT-onderzoeker Arnold Roosendaal. Deze onderzoeker had zijn artikel aangeboden bij een wetenschappelijk tijdschrift, maar wilde graag zijn verhaal bekend maken en heeft dit daarom (met toestemming) ook geplaatst op SSRN. Deze publicatie heeft hem geen windeieren gelegd. Hij kreeg zeer veel belangstelling van de (inter)nationale pers en werd uitgenodigd te komen spreken op tal van bijeenkomsten. Roosendaal en de UvT zijn dus op de onderzoekskaart gezet. Wetenschappelijke waardering heeft hij echter niet gekregen. Sterker, het blad waar hij zijn stuk had aangeboden meldde dat er inmiddels zoveel bekendheid gegeven was aan zijn verhaal dat zij plaatsing niet meer opportuun achtten. Tja, en hoe moet een UvT-bestuurder het werk van Roosendaal nu waarderen?

Wat het verhaal in ieder geval duidelijk maakt, is dat online publiceren lucratief kan zijn. Dus als juristen/wetenschappers een commentaar willen publiceren is een platform als Rechtencommentaar.nl een interessante plek. Een commentaar wordt vandaag de dag niet meer gezien als een wetenschappelijke publicatie, dus als je dan toch graag je mening ventileert, is het handig daarbij te kiezen voor een platform met een zo groot mogelijk bereik.

Facebook Tracks and Traces Everyone: Like This!, Arnold Roosendaal, TILT, Tilburg University, November 30, 2010